Koření na Chai masála – poznáváme

Nejčastější kombinace koření v Masala chai, nabízeného v indii je následující: zázvor, kardamom, skořice, anýz, fenykl, pepř, muškátový oříšek a hřebíček. Volitelné doplňující koření: Nové koření, Koriandr setý, Pomerančová kůra, Chilli, Růžové aroma, Lékořice, Kmín, Kurkuma, Mandle, Šafrán Zázvor: Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovitě ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a…

Více >>

Tarhoňa s červenou řepou a koprem

Tarhoňa s červenou řepou a koprem – porce pro 4-6 osob Balíček tarhoni (těstoviny, lze koupit třeba v Lidlu) 4 menší bulvy červené řepy Trikatu (směs koření: pepř černý, pepř bílý a zázvor) nebo černý pepř Sůl Ghí nebo olivový olej Měkký kozí sýr Kopr Červenou řepou omyjeme, překrojíme napůl, osolíme, opepříme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 200 st. asi 40 min., záleží na velikosti řepy. Po upečení necháme vychladnout,oloupeme ze slupky a nastrouháme. V hrnci…

Více >>

Červená řepa – poznáváme

Červená řepa Řepa obsahuje důležité minerální látky: draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic Snižuje krevní tlak (pijte 2 šálky šťávy denně) Posiluje imunitní systém Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě Má pozitivní vliv na zrak Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu Pomáhá při ateroskleróze…

Více >>

Banány opečené na ghí

Banány opečené na ghí (přepuštěném másle) Začal podzim. Po parném létě nám teploty skokově klesly o téměř 20 stupňů… Našemu organismu to nedělá vůbec dobře. V ohrožení je i nervová soustava. Proto je dobře si ji hýčkat a udělat jí dobře například touto dobrotou. 1 banán Ghí (přepuštěné máslo) Skořice Kardamom Na pánvičce rozehřejeme ghí, dáme na něj podélně překrojené banány, okořeněné skořicí a kardamomem. Opečeme z obou stran a podáváme. Je to výborná svačinka nebo dezert po obědě,případně můžeme…

Více >>

Banány – poznáváme

Účinky banánů na lidský organismus: energetizují svalstvo – proto by je měli konzumovat sportovci vyživují nervový systém – vhodné jsou proto pro vyčerpané, aktivní lidi jsou zdrojem bílkovin – uvítají ti, kdo právě drží dietu pomáhají lépe snášet abstinenční příznaky při nedostatku nikotinu – zajímavá informace pro odvykající kuřáky stimulují tvorbu serotoninu, podporují klidný spánek, dobrou náladu, jsou výborným preventivním prostředkem proti stresu pomáhají stabilizovat krevní tlak podporují trávení snižují riziko srdečních onemocnění mírní bolesti hlavy tlumí menstruační bolesti…

Více >>

Cuketové špagety

Cuketové špagety  –  porce pro 2 osoby Tento recept je velmi jednoduchý a rychlý. Ingredience: 2 malé cukety Lžíce bazalkového pesta- můžeme si ho jednoduše vyrobit-o tom někdy příště 😉 2 šalotky nebo 1 cibule 2 stroužky česneku Olivový olej Parmazán na podávání Cuketu nastrouháme na špagety pomocí spiralizéru, pokud nemáte spiralizér, můžete použít speciální škrabku z Tescomy: https://www.tescoma.cz/skrabka-julienne-presto-expert. Nicméně, jestliže máte rádi zeleninu, doporučuji spiralizér pořídit, určitě využijete. Já vlastní Lurch Spirali Classic a nemůžu si ho vynachválit….

Více >>

Cuketa – poznáváme

Něco málo o cuketě: Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím…

Více >>

Švestkový crumble

Švestkový crumble (čti krambl) asi na 6 zapákacích mističek Suroviny: Náplň Cca ½ kg vypeckovaných švestek 1 lžíce třtinového cukru nebo javorový sirup Skořice Rum Máslo na vymazání formiček/ pekáče Drobenka 60g třtinového cukru 60g celozrnné mouky 60g másla 60g ovesných vloček Špetka skořice Švestky nakrájíme na půlky, čtvrtky ,jiné kousky….. prostě dle libosti V misce smícháme nakrájené máslo, cukr, mouku, vločky, skořici a vytvoříme dorobenku 6 malých zapékacích mističek (nebo jednu větší) vymažeme máslem, poklademe pokrájenými švestkami, zakápneme troškou…

Více >>

Švestky – poznáváme

Švestky Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta. Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se krom skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není tak známé jako recept na koláč. Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Léčivé účinky švestek Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus,…

Více >>

Lahodné guacamole s domácími nachos

Lahodné guacamole pro 4 osoby: 2 zralá avokáda 1 zralé rajče nebo 3-4 cherry rajčátka ½ cibule nebo šalotky Šťáva z 1 limetky Stroužek česneku Čerstvý koriandr Sůl Chilli paprička ( kdo nemá rád pikantní, může vynechat) Avokáda vydlabeme lžičkou a namačkáme vidličkou. Rajčata zbavíme dužiny a nakrájíme na malé kousky, přidáme k rozmačkaným avokádům , dále přidáme nakrájenou cibuli, namačkaný česnek a chilli papričku. Do směsi přidáme šťávu z limety, která nám kromě skvělé chuti zabrání oxidaci avokáda, takže nám nezhnědne,…

Více >>