Silný černý čaj plný voňavého koření s mlékem.
V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ájurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti.
Podle legend sahá historie tohoto nápoje 5000-9000 let do minulosti. Vznikl prý na popud krále, který se snažil podle principů ajurvédy vytvořit očistný a oživující nápoj. Už v minulosti existovaly různé recepty a způsoby přípravy, nejčastěji používaná koření jako kardamon, zázvor, hřebíček, dlouhý pepř a skořice mají nicméně dle ajurvédy léčivé a stimulační účinky a podporují trávení.
Čaj se začal do nápoje přidávat až poté, co Britové začali v Indii kultivovat planě rostoucí čajovník a založili r. 1835 v Assamu první čajové plantáže. Zprvu byl ovšem pro Indy příliš drahou složkou, masově dostupný se stal až v 60. letech 20. století s mechanizovaným způsobem zpracování čaje do granulí metodou CTC.
Získáte silný nápoj s mnoha léčivými účinky, který vám pomůže překonat nastupující podzimní období i vyčerpávající konec zimy. Má okamžité hřejivé účinky a navíc při pravidelném pití posiluje imunitu.
Kardamom, zázvor (volitelně), hřebíčk, skořice a bílého pepře (volitelně) – mleté, nadrcele nebo celé
Lze použít i hotové směsy koření (k dostáním i na recepci sportovního centra)
Ostaní suroviny:
Černý čaj (lepší je sypaný), mléko (mùže být i sójové, mandlové..), med nebo cukr
Postup a suroviny na cca 1l čaje:
- 1 lžíce směsi koření „Chai Másala“
- 2 lžíce přírodního cukru (v nouzi může být cukr krystal)
- 3 sáčky černého čaje
- 0,3 litru plnotučného mléka
Do 0,6 litru vody dáme 3 sáčky černého čaje (ideální je obyčejný klasický černý čaj bez příchutě), přidáme 2-3 lžíce přírodního cukru (v Indii se pije čaj výrazně sladší než u nás) a 1 lžíci směsi koření „Chai Másala“. Necháme vše na mírném ohni 6 minut provařit.
Potom přilijeme 0,3 litru plnotučného mléka a přivedeme nápoj opět k varu a necháme třikrát krátce přejít varem.
Čaj scedíme přes jemné sítko. A podáváme horký.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo nejste zvyklí na silný černý čaj, postačí 2 sáčky, na chuti to neubere. A prosím, plnotučné mléko nevyměňujte za polotučné, to už chuti ubere 😉