Pikantní hovězí polévka

 

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvá nebo sušená chilli paprička
  • 2 cibule
  • 600 g předního hovězího masa (můžete přidat i kosti, vývar bude silnější)
  • 6 stroužků česneku
  • 6 plátků čerstvého zázvoru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 skořice celá
  • 1 velké rajče
  • 2 bobkové listy
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
  • 2 lžíce sójové omáčky

 

Nahrubo pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky masa a ze všech stran ho opečte. Zasypejte plátky česneku a zázvoru, přidejte badyán, skořici, nasekané rajčete, bobkové listy, sladkou papriku (pokud máte rádi více pikantní, nahraďte půlku pálivou), vrchovatou lžičku soli, sójovou omáčku a 1 a 1/2 litru vody.

Vařte asi 2 hodiny, až je maso perfektně měkké (v tlakovém hrnci stačí přibližně polovina času). Vyndejte koření a případně dochuťte.

Podávejte s asijskými nudlemi a nasekanou jarní cibulkou a koriandrem.

 

TIP:  Polévku připravujte nejlépe den předem, aby se pěkně propojily chutě a také jste z povrchu mohli po vychladnutí sundat přebytečný tuk.